Studiekeuze

De studiekeuze van HU-studente Leanne van Nuenen

HU student LeanneIn vier jaar studeren kom je behoorlijk wat studenten met allerlei verschillende studies tegen. Toch komt het nog regelmatig voor dat ik met iemand in de kroeg sta te kletsen, dat als ze me vertellen wat ze studeren en ik geen flauw idee heb wat het inhoudt. 


Bluffen

Dan heb je drie opties: bluffen dat je wel weet wat het is, met de kans dat je jezelf in de knoop lult en gigantisch voor paal staat. Of naar de wc rennen en op je telefoon opzoeken wat het is en het risico lopen dat – als je terug komt – een ander meisje zich al over de man in kwestie heeft ontfermt. Of gewoon vragen wat het betekent en hopen dat je niet zo dom overkomt dat diegene meteen niet meer geïnteresseerd is.

Laatst bedacht ik me: ‘Als ik na vier jaar studeren nog steeds zo vaak studies tegenkom waarvan ik niet weet wat ze inhouden, hoe heb ik dan ooit die keuze gemaakt toen ik nog op de middelbare school zat?!’ Gelukkig ben ik een overdadige planner en begon ik al vroeg met het maken van mijn studiekeuze.

Sociaal
Ik dacht dat ik het eigenlijk wel wist. HBO psychologie leek mij wel wat. Lekker sociaal, veel met mensen werken, dacht ik. Dus ging ik daar maar eens kijken. Maar toen ik op de open dag was en eens om me heen keek, schrok ik: alleen maar meisjes! De studie zelf leek na het verhaaltje wat ik kreeg op de open dag eigenlijk ook maar niets.

Teleurgesteld ben ik na deze ontdekking toch maar eens verder gaan kijken. Ik deed talloze beroepskeuzetestjes op internet en elke keer kwamen er weer andere dingen uit die ik wel bij mezelf vond passen. Al surfend op de websites van een aantal hogescholen maakte ik een lijstje van dingen die me wel leuk leken.

De weg kwijt
Op een gegeven moment had ik een lijst van zo’n 25 opleidingen met de meest uiteenlopende dingen; van de MER (Management, Economie en Recht) tot journalistiek. Van leraar geschiedenis tot SPH (Sociale Pedagogische Hulpverlening). Of toch maar HBO psychologie? Ik was het helemaal kwijt!

Op de zoveelste open dag die ik bezocht, ging ik kijken bij de MER. Weer luisterde ik naar het standaard praatje en vroeg ik wat dingen aan de MER-studenten. Nog steeds had ik geen idee of dit nou mijn opleiding was.

Deprimerende dag
De open dag kwam een beetje tot zijn einde en ik kwam langs een lokaal waarin ik een stel muffins zag liggen. Daar had ik net even zin in na zo’n deprimerende open dag! Ik pakte een muffin en deed alsof ik geïnteresseerd een folder over de opleiding IBMS (International Business & Management Studies) aan het lezen was. Op een gegeven moment kwam er een mooie, blonde jongen op me af. Hij vroeg of IBMS me wat leek.

Een beetje klungelig bekende ik dat ik eigenlijk alleen binnenliep voor de muffin en vroeg of hij me wat meer over de opleiding wilde vertellen. Dit deed hij. Een uur lang heb ik met de blonde IBMS-student staan praten. Naarmate het gesprek vorderde werd ik steeds enthousiaster over de opleiding waar ik eerder nooit van had gehoord. Toen ik het lokaal uitgeschopt werd omdat de open dag nu echt afgelopen was, wist ik: dit is het! Ik heb mijn lijstje met studies weggegooid en me ingeschreven voor IBMS. En nu; vier jaar later en bijna aan het einde, heb ik er nog nooit een moment spijt van gehad!

——————————————————————————————————————-

De studiekeuze van HU-studente Sanne Looijschelder

Sanne LooijschelderBedrijfseconomie, Toerisme, Verpleegkunde, Fysiotherapie, Pabo, Journalistiek, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH), Rechten, ICT, Bouwkunde of bijvoorbeeld de Kunstacademie. Welke studie gaat het worden?


Tweede studie
Er zijn zoveel verschillende kanten die je op kunt na de middelbare school dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ook ik had dat probleem tijdens de middelbare school, ik vind praktisch alles interessant. Hoe heb ik dan een studie gekozen vraag je je af? Voordat ik een uitleg geef is het misschien goed om te vertellen dat ik met een tweede studie bezig ben en je kunt je afvragen of ik mij in eerste instantie goed heb georiënteerd!

Eisen
Mijn eerste studie heb ik gekozen door me te oriënteren en bepaalde eisen te stellen. Zo wilde ik het liefst naar Utrecht toe, waardoor mijn zoektocht al wat kleiner werd. En ik wilde naar de Universiteit. Wat blijft dan over? Juist, de Universiteit Utrecht. Maar ook de Uni heeft een groot scala aan studies waaruit je kunt kiezen. Dus om te kijken welke studies ik leuk vond, ben ik naar verscheidene open dagen geweest. Deels uit interesse en deels verplicht door de middelbare school. Ik moest bijvoorbeeld ook naar de Universiteit van Wageningen, terwijl ik echt géén interesse in landbouw etc. heb. Ach ja, het was een leuke dag.

Studiebeurs
Dus nadat ik allerlei open dagen bezocht had, overal folders meegenomen had en verscheidene opleidingen opgezocht had op het internet, ben ik ook nog naar een studiebeurs geweest. Vooral de studiebeurs was zeer interessant en niet alleen vanwege de gratis pennen! Op deze beurs kwam ik achter dat ik vooral criminaliteit en menselijk gedrag heel interessant vind.

Een logische keuze leek dan ook psychologie te zijn. Dit leek mijn keuze te gaan worden totdat een vriendin vertelde over haar studie Algemene Sociale Wetenschappen. Dat is nou echt zo’n studie waar je nooit van hebt gehoord, maar eigenlijk bleek deze studie ontzettend interessant te zijn. Ik ben dan ook gelijk een dagje met haar mee geweest om colleges en werkgroepen te volgen. En ja hoor, mijn keuze was gemaakt! Het werd ASW, een zeer brede studie die stukjes van alle sociale wetenschappen bestudeerd. Ik ben uiteindelijk afgestudeerd in de richting die ik wilde; jeugd en criminaliteit.

Werken of doorstuderen?
Maar dan komt de volgende vraag, ga je werken, kan je werk krijgen of ga je doorstuderen? Aangezien de jeugdsector aan het bezuinigen is, ik mezelf ook nog niet 40 uur per week zag werken op 23 jarige leeftijd en niet zeker wist of ik voor altijd in de jeugdsector wilde werken.. heb ik voor het laatste gekozen, doorstuderen!

Tijdens het laatste jaar van mijn bachelor op de uni, ging mijn vriend naar een open dag op de HU voor de opleiding Civiele Techniek. Ik ging mee en uiteindelijk zijn we langer voor mij gebleven dan voor hem! Ik was gefascineerd door alles wat met gebouwen en vastgoed te maken had. Bouwkunde leek in eerste instantie leuk, maar Bouwtechnische Bedrijfskunde (BTB) leek nog veel beter aan te sluiten op mijn wensen. Maar tja.. ik studeerde nog op de universiteit…

Kriebels
En jaar later (tijdens mijn master) ging ik in maart mijn vriend bezoeken die ondertussen Civiele Techniek studeerde en op de open dag stond als medewerker. En ja hoor, de kriebels kwamen weer om hoog en ik was niet meer weg te slaan bij de stand van BTB. Ik heb de hele middag doorgebracht met praten met de studenten, docenten en de decaan (voor eventuele vrijstellingen).

Geld
Eén probleempje: een tweede studie kost tegenwoordig bakken met geld!! Dus ik moest zeker weten of ik nog wilde doorstuderen en het instellingscollege geld van 7700 euro per jaar wilde gaan betalen. Na overleg met mijn ouders, vrienden en de decaan van de HU, heb ik uiteindelijk toch de beslissing genomen om BTB te gaan studeren. Het leek mij te leuk om te laten schieten en ik heb er nog steeds geen spijt van!

————————————————————————————————————

De studiekeuze van Stefan Postma

HU-student Stefan PostmaStudiekeuze is een lastig moment in je carrière. Nou klinkt carrière heel officieel.ok, laat ik er van maken: studiekeuze is een belangrijke stap in je nabije toekomst. In dit blog zal ik jullie kort wat meer vertellen over mijn studiekeuze en hoe ik daar ben gekomen.

Beroepscompetentietest
Het begon allemaal op de middelbare school. Ik moest een beroepscompetentietest doen om te bepalen wat we nou eigenlijk wilden bereiken in de toekomst. Natuurlijk neem je die test niet serieus. Althans ik niet. Ik bepaal tenslotte zelf wel wat ik wil.

Waar ik mij echter in heb vergist, is dat de keuze in opleidingen zo verschrikkelijk groot is, dat het wel handig is te weten wat je nou eigenlijk wilt. Wat er exact uit mijn beroepskeuze test kwam, kan ik jullie helaas niet meer vertellen. Wat ik wel weet is dat mijn beroepskeuze was beperkt tot twee opleidingen,, namelijk Informatica en HTS Autotechniek.

Wat ik met deze opleidingen wilde doen, wist ik eigenlijk nog steeds niet. Ik werkte op zaterdagen in een garage. Een leuke baan, maar niet op hbo-niveau. En mbo autotechniek leek mij wel erg zonde van mijn niveau.

Meeloopdag
Tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik een meeloopdag gevolgd bij de opleiding Informatica op een hogeschool in Amsterdam. Deze meeloopdag viel erg tegen. De hogeschool kwam op mij over als een leerfabriek met veel beveiliging en ik kreeg het idee continu bekeken te worden door camera’s.

Ook heb ik een open dag van de HTS Autotechniek in Arnhem bezocht. Tijdens deze open dag werden veel innovatieve oplossingen gegeven en zeer veel toekomstperspectief geschetst. Dit stond mij wel aan. Daarnaast waren er veel mogelijkheden om mij verder te ontwikkelen naast de reguliere schooluren.

Eerste keuze
Mijn eerste keuze ging dus als snel uit naar HTS autotechniek, omdat ik laaiend enthousiast werd van de open dag. Ik startte in Arnhem. Al snel bleken wiskunde en natuurkunde erg belangrijk te zijn binnen deze opleiding. Helaas had ik beide vakken laten vallen in het vijfde jaar van de havo. De eerste periode kon ik het nog redelijk bijbenen, maar als snel bleek dat ik het niet ging redden zonder bijles. Toen de cijfers van zevens en achten naar tweeën en drieën daalden, besloot ik te stoppen met deze opleiding.

Dilemma
Toen stond ik weer voor een dilemma. Mijn eerste opleiding gefaald en ik was nog wel zo enthousiast. Een goede vriend en klasgenoot van de havo stopte in dezelfde tijd met de opleiding Elektrotechniek. Samen besloten wij eens langs het mbo te gaan in Utrecht. Ergens die week zijn wij naar een open dag gegaan van het ROC in Utrecht. Toen wij één van de docenten moesten uitleggen dat zijn verhaal niet helemaal klopte en wij te horen kregen dat we geen enkel uur mochten missen en ook nog eens gymlessen moesten volgen, was de maat als snel vol. Het mbo was niks voor ons.

Ik besloot een kijkje te nemen bij het hbo in Utrecht en bezocht een open avond bij Hogeschool Utrecht. De HU heeft een gezellige sfeer. Ik kreeg een duidelijk verhaal te horen over alle mogelijkheden en de docenten wisten veel te vertellen over het vakgebied. Kortom, ik voelde me hier al snel thuis.

Advies
Mijn studiekeuze verliep dus niet zonder slag of stoot. Ik ben nog steeds blij met mijn keuze, al doe ik er wat langer over omdat ik druk ben met studieverenigingen en gezelligheid. Eén advies wil ik jullie meegeven: ga kijken bij meerdere open dagen en meerdere opleidingen. Vooral als je twijfelt tussen twee opleidingen.

One thought on “Studiekeuze

 1. Hai dames en heren die al een studiekeuzen hebben gedaan. Ik nog steeds niet en ik weet het echt niet meer. Waar ik tegenaanloop is dat ik een examenvrees heb.
  Pas geleden heb ik de HBO Pedagogiek af maar daar had je geen toetsen. Althans niet schriftelijk. Je werd beoordeeld op de onderzoeken en je presentaties en daar was ik goed in.
  Hoe kan je achter komen hoe de opleiding inhoudelijk is?
  Nu ben ik gewoon weer bang om ergens een richting te kiezen waar ik dan weer die toetsen tegen kom. Ik weet ook niet wat ik daar mee heb, als ik er al aan denk gaat het al fout. Waarschijnlijk door mijn dyslectie.
  Ik heb belangstelling voor de opleiding verpleegkundige of in die richting maar ja, dan zou je zeggen dat je de verkeerde studie heb gedaan door pedagogiek te gaan doen.
  Ik weet het echt niet meer.
  Ik zou graag iemand willen spreken die de opleiding verpleegkundige (versneld) heeft gedaan, om daar vragen te stellen.
  denizbejaarde@live.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s